Topp 10 beste album 2012


Som med film har dette året også vært spekket av god musikk. Her er min topp 10 liste over beste album fra 2012 – som vitner om at jeg har en smule schizofren musikksmak.


10. Mildt Sagt (Gabrielle) / Bish Bosch (Scott Walker)
Mystiske Scott Walker, som hadde en enorm popularitet med The Walker Brothers på 60tallet, kom nylig ut med sitt fjerde (om man regner med And Who Shall Go to the Ball And What Shall Go to The Ball) eksperimentelle album Bish Bosch. Med Tilt (1995), The Drift (2006), And Who Shall Go to the Ball And What Shall Go to The Ball (2007) og nå Bish Bosch har Scott Walker etablert seg som en solid mørkt og etter min mening overraskende grotesk (sett i lys av musikken ikke personen) skikkelse innen den nyere avant-garde-musikken.

Vil også benytte muligheten til å anerkjenne Gabrielle Leithaugs debutalbum Mildt Sagt. Må være et av de beste popalbumene fra Norge noensinne.

 


09. Words and Music by Saint Etienne (Saint Etienne)
Words and Music by Saint Etienne er utvilsomt Saint Etiennes beste album etter min smak. En dansbar skive med flotte synth toner som snuser på føttene til Pet Shop Boys.

 


08. Centipede Hz (Animal Collective)
Centipede Hz er av de albumene man må kjempe litt med for å forstå seg på, en kamp jeg som Animal Collectivefan gladelig tar. På sitt beste er Centipede Hz helt fantastisk, men på sitt svakeste direkte dårlig. En meget ujevn oppfølger til mesterverket Merriweather Post Pavilion fra 2009.

 


07. The Something Rain (Tindersticks)
Det britiske chamber pop-bandet Tindersticks, som har laget soundtracket til en rekke av Clair Denis filmer – blant annet Trouble Every Day (2001) og 35 Shots of Rum (2008), står for et av årets mest stemningsskapende og hypnotiserende album, The Something Rain.

 


06. In Our Heads (Hot Chip)
Hot Chip har med sine to forrige album Made in the Dark (2008) og One Life Stand (2010) plassert seg som et stødig elektropopband etter min smak. De utforsker lite nytt med sitt nye album In Our Heads, men til gjelgjeld får vi servert 11 bunnsolide og ikoniske låter.

 


05. MDNA (Madonna)
Jeg har fått en anelse om at flere og flere mister sansen for Madonna. Jeg husker spesielt godt argumentet ”men hun er jo ikke kontroversiell lenger”, som jeg er totalt uenig i. Dama har vel aldri vært mer kontroversiell enn hun er nå, noe som gjenspeiles i at flere på min egen alder ikke takler trynet på dama. Selv synes jeg hennes nyeste album MDNA er noe av det beste hun har laget, og noe av det råeste som har kommet ut i 2012.

 


04. The Seer (Swans)
Det legendariske post rock-bandet Swans hadde sitt comeback i 2010 med fabelaktige My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky. I år ga de ut det mørke og mystiske albumet The Seer, som virkelig svarte til forventningene. Støypleie for sansene!

 


03. Elysium (Pet Shop Boys)
Etter for alvor å ha blitt introdusert for Pet Shop Boys høsten 2009, har de stått høyt på listen over favoritt artister. Deres forrige album Yes – som også utløste deres fabelaktige Pandemonium tour, var et soleklart bevis på at Neil og Chris fortsatt har teften. Med deres nyeste album, Elysium – som jeg anser som hakket sterkere enn Yes, minner de oss på at de fortsatt er et av verdens beste popband.

 


02. The Money Store / No Love Deep Web (Death Grips)
Årets definitivt største overraskelse for min del er den progressive hip hop-gruppen, Death Grips. Hyper energisk og steinhard hip hop som virkelig hjelper en til å få utløp for innestengt energi og/eller aggresjon. Etter konserten de hold på Pumpehuset i København denne høsten ble jeg overbevist om at Death Grips er noe av det kuleste jeg har opplevd av musikk på lenge. Albumene The Money Store og No Love Deep Web, som begge er utgitt i 2012, står like sterkt for min del, og jeg anser de nesten som en dobbelskive. Absolutt et band verdt å sjekke ut!

Les også: CPH:DOX//Brutalt og intenst, men nesten litt for perfekt av Death Grips

 


01. Confess (Twin Shadow) / Visions (Grimes)
Twin Shadows Confess og Claire Boucher aka Grimes sitt album Visions har på mange måter definert musikkåret 2012 for min del. To ulike album som hver for seg har bidratt til å gjøre 2012 til et minneverdig år. Har for øvrig også vært så heldig at jeg har fått sett begge live. George Lewis Jr. leverte utvilsomt en bedre konsert enn Claire, men det er umulig for meg å ta stilling til hvilket av albumene jeg syns er det beste. De fortjener begge gull etter min mening.

______________________________________________________________

I utgangspunktet synes jeg det er komplett umulig å rangere en liste som dette. For, som så mange andre, endrer ofte meningene mine seg etter humør og dagsform. Uansett, fra 5.plass og nedover er jeg litt usikker på rangeringen.

Ellers er det også flere gode album jeg har blitt nødt til å utelate, som: Lightships Electric Cables, Susanne Sundførs The Silicone Veil, Spiritualized Sweet Heart Sweet Light, Chromatics Kill for Love, Health Max Payne 3 (soundtrack til spillet) samt mange flere. Jeg burde kanskje også nevnt årets store skuffelser som for eksempel Kents nyeste Jag är inte rädd för mörkret, men nuff said. Hvilke album synes du er årets beste?