CPH PIX//Vårstemning og film: CPH PIX står for tur

cphpix2013
Våren melder sin ankomst her i København, det gjør også CPH PIX – byens internasjonale filmfestival. 14 dager med filmer i ulike former og fasonger er i vente fra 11. – 24. april. Som fersk i møte med festivalen har jeg i løpet av kort tid fått et inntrykk av at CPH PIX er en festival som kan tilby filmer for de aller fleste.

I festivalavisas innholdsfortegnelse står det så fint ”få et hurtigt overblik over årets serier” – noe som er enklere sagt enn gjort når det til sammen er 24 filmserier å orientere seg i. Og som med CPH:DOX bærer også CPH PIX preg av et stort og fragmentert program – uten at det skal være noen kritikk, men det gjelder å holde tunga rett i munnen når man setter opp en prioriteringsliste for hva man vil se. Videre kommer noen av mine tanker og prioriteringer for festivalen.

Rachel McAdams i Brian De Palmas "Passion"

Rachel McAdams i Brian De Palmas «Passion»

Som stor Brian De Palma-fan er hans nyeste film Passion selvsagt blant festivalens definitive høydepunkt. Det er også en stor lettelse å få muligheten til å oppleve filmen på det store lerretet ettersom den ikke blir satt opp for ordinær kinodistribusjon i Skandinavia. Førpremieren av Terrence Malicks To the Wonder står også høyt på prioriteringslista, det samme gjør før premieren av Steven Soderberghs nye thriller Side Effects og Chan-wook Parks etterlengtede Hollywood-debut Stoker. Et gjensyn med Harmony Korines mest kommersielle, men også mest subversive film så langt, Spring Breakers, tas også imot med åpne armer. Men det er også mye spennende å finne utover disse amerikanske produksjonene.

Fra Michael Noers gangsterdrama "Nordvest"

Fra Michael Noers gangsterdrama «Nordvest»

Forventningene er høye til Michael Noers danske gangsterdrama Nordvest. En film som har tatt tittelen fra en av Københavns bydeler. En bydel som også var sentral i Nicolas Winding Refns Pusher trilogi. Carlos Reygadas absurde Post Tenebras Lux befinner seg også blant filmene å prioritere. Det samme er Olivier Assayas Etter revolusjonen. Det er selvsagt en rekke flere filmer som burde nevnes, men for ikke å gjøre dette til en lang oppramsing av titler vil jeg kastet et kjapt blikk på arrangementer utenom standardvisningene.

Ulrich Seidl gjester årets festival

Ulrich Seidl gjester årets festival

Ulrich Seidl gjester festivalen og det skal bli spennende å høre hva han har å si om sin Paradis trilogi (han vil være til stede under visningen av Paradis: Tro og Paradis: Håp). Festivalen arrangerer også en rekke debatter i samarbeid med det politisk orienterte magasinet Ræson – dessverre gjør også dette at samtlige av problemstillingene for debattene er politisk vinklet. Utover visninger, debatter og samtaler har CPH PIX også en rekke sosiale eventer på plakaten. Wes Anderson-bingo, Spring Breakers-fest og mye, mye mer.

Selv om årets CPH PIX resirkulerer flere titler som prydet festivalåret 2012 så stiller de med et godt program – spekket av filmer, debatter, samtaler og andre sosiale eventer.Og vi filminteresserte som bor i København går to fine uker i møte. Jeg vil i løpet av denne perioden forsøke å gi et inntrykk av festivalen, samt dele mine gode og dårlige filmopplevelser her på bloggen. Legg gjerne igjen tips til filmer jeg burde å prioritere under i kommentarfeltet.